Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   INTERFERENȚE ROMÂNO-GERMANE ÎN TIMPUL DOMNIEI LUI CONSTANTIN BRÂNCOVEANU (1688-1714) / ROMANIAN-GERMAN INTERFERENCES DURING CONSTANTIN BRÂNCOVEANU’ S REIGN.

Autori:  IOAN-VASILE LEB.
 
       
         
  Rezumat:  
VIEW PDF: INTERFERENȚE ROMÂNO-GERMANE ÎN TIMPUL DOMNIEI LUI CONSTANTIN BRÂNCOVEANU (1688-1714)

Este bine cunoscut faptul că domnia lui Constantin Brâncoveanu a reprezentat o epocă de vârf pentru dezvoltarea Ţării Româneşti, dar şi cu influenţe asupra celorlalte principate române.Unul din capitolele deosebit de interesante îl constituie legăturile încheiate cu diferite oraşe germane, în rândul cărora se înscrie şi Halle. În cele ce urmează, ne-am propus să evidenţiem doar câteva din aceste momente ale relaţiilor românilor cu Universitatea din acest oraş, desfăşurate de-a lungul domniei de excepţie a lui Brâncoveanu, principe luminat şi ocrotitor al credinţei strămoşeşti, al culturii, artelor şi al tuturor domeniilor vieţii sociale, politice şi economice, dăruind cu mână largă, din propria-i pungă, acolo unde era nevoie şi, atunci când a fost nevoie, dăruindu-şi propria viaţă, el şi pruncii săi, pentru legea strămoşească. În fruntea acestor relaţii se află aceea cu unul dintre fruntaşii pietiştilor de aici, August Hermann Francke (1663-1727), care s-a interesat de Răsăritul ortodox şi, în acest context, şi de Principatele Române.

Cuvinte cheie: Constantin Brâncoveanu, principate române, Universitate, Halle.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă